Morgenstund har guld i mund, og guld betyder glæde

”Morgenstund har guld i mund, og guld betyder glæde.”
(Fra salme 752: Morgenstund har guld i mund vers 3)

Glæden må vi ikke glemme i denne tid. Måske vi kan have svært ved at få øjnene op for den, men den er der fortsat – eller rettere: glæderne er der. De spirer frem her og der og minder os om, at alt det svære ikke vinder. Glædesstunderne spirer også frem, hvor vi måske mindst ventede det eller havde troet det muligt. Men vi skal hjælpes til at se det.

At synge morgensang med Phillip Faber på DR1 sammen med alle generationer derude i det danske land, ja, det bliver man glad af. Morgenstunden får dermed ’guld i mund’ og ’guld betyder glæde’. Ved at synge sammen – også på afstand – får glæden lov at pible frem også midt i det svære.

At gå en tur i det smukke forårs-solskinsvejr og høre fuglene synge, se blomster og blade spire frem og mærke, hvad det alt sammen sætter i gang af stemninger og varme i os, ja, det vækker glæden i os.

At blive husket, ringet op eller kontaktet på anden vis af venner, familie, naboer eller fra uventet kant, der vil hjælpe eller har omsorg for, hvordan man har det, ja, det glæder og gør én varm om hjertet. På afstand oplever man måske pludselig en ny og uventet nærhed.

Glædesstunder oplever man også sammen i familierne, hvor man nu er sammen i døgndrift og også er voldsomt prøvet og slider på hinanden. Men noget nyt pibler frem indimellem alt det krævende. Nærværet får mere plads. Samtaler, som man ikke plejer at have, bliver der tid til. Måltiderne er der mere ro omkring. Ingen skal gå, ingen har aftaler ud af huset. Der er ikke alt muligt andet, der trækker os væk fra fællesskabet derhjemme.

Man bliver for en tid forskånet for frygten for at gå glip af noget. FOMO kaldes det også: ”Fear of missing out”. En frygt mange af os lider af i det daglige.

Hver især kan vi øve os i at se glæden omkring os i det daglige. Også i smerten og når det er svært. For den er der. Det er glædesstunderne, der holder os oppe og giver os mod og håb.

Et sted at begynde kan være at synge med på:

”Morgenstund har guld i mund, og guld betyder glæde.”

                                                              

  (Skrevet af Mette Enevold)